JESIENNE WYPIEKI

Na naszej stronie na dniach pojawi się kącik kulinarny.

Dziś pierwsze przepisy:

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki utartej marchwi
1/2 szklanki rodzynek, orzechy
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Dodać utartą marchew oproszoną cukrem, rodzynki,
zmielone orzechy, cukier, olej i rozmącone całe jajka.
Dokładnie wymieszać. Piec ok. godziny.

Po ostygnięciu polać lukrem, polewą czekoladową
albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

 

2) CIASTO BURACZKOWE

Składniki:
1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru (w tym z wanilią)
2 jajka
1/3 szklanki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
Białka ubić z połową cukru, dodać żółtka. Buraczki zmieszać
ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z jajkami.
Tuż przed wylaniem do malutkiej tortownicy wysypanej bułką wmieszać „zakwaszacze”.
Piec w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).